Koffie drinken? Wat zijn de gezondheidsvoordelen

koffie drinken gezond

Koffie, wereldwijd een populair drankje

Koffie, en niet alleen gemaakt van onze Kofjebeans, is het meest populaire drankje ter wereld. Koffie bevat cafeïne, wat een stimulerend effect heeft op ons lichaam. Veel mensen drinken koffie vanwege de lekkere smaak maar ook vanwege juist het effect dat cafeïne heeft op het lichaam, maar koffie kent nog veel meer gezondheidsvoordelen. In deze blog willen we iets meer ingaan op deze gezondheidsvoordelen en natuurlijk wel een kleine kritische noot.

Koffie verhoogt ons energieniveau en de alertheid

In koffie zit cafeïne, dit heeft een stimulerend effect op ons zenuwstelsel. Het stimuleert het lichaam en verhoogt het energieniveau en onze mentale alertheid. Hierdoor voel je je minder vermoeid en kun je meer gefocust werken. Begin de dag daarom goed met een lekker kopje koffie!

Verbeteren fysieke prestaties

Cafeïne werkt niet alleen door op ons zenuwstelsel, maar kan ook helpen fysieke prestaties te verbeteren. Doordat de adrenaline in ons lichaam verhoogd wordt, kunnen we ons beter concentreren en het helpt het lichaam te mobiliseren voor fysieke activiteiten. Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne de prestaties van atleten kan verbeteren, met name bij duursporten zoals hardlopen, zwemmen en fietsen.

Een lager risico op diabetes type 2

In koffie zitten bepaalde antioxidanten en andere bioactieve stoffen die helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt het risico op het krijgen van diabetes type 2 verminderd. Natuurlijk speelt of en hoeveel klontjes suiker vervolgens in je koffie verdwijnen hier ook een rol in 

Risico op nog meer ziektes worden lager door koffie

Naast diabetes type 2 zijn er nog meer ziektes waar de kans op verkleind wordt door koffie. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat het dagelijks drinken van koffie het risico op bijvoorbeeld leverkanker en borstkanker laat afnemen, maar ook op de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Alleen maar positieve dingen?

Naast alle positieve effecten van cafeïne, zijn er natuurlijk ook kanttekeningen bij te maken! Zo kan cafeïne voor sommige verslavend zijn en leiden tot afhankelijkheid. Als je dagelijks grote hoeveelheden koffie drinkt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Doordat cafeïne adrenaline aanmaakt, kan het ook leiden tot slapeloosheid. Als je daar last van krijgt is het aan te raden later op de dag geen koffie te drinken. Of cafeïnevrije koffie. Bijvoorbeeld gezet met de Kofjebean Decaf bonen!

Kofjebean Decaf Koffiebonen