Welke koffiebonen moet ik kiezen voor lekkere koffie?

Lekkere koffiebonen voor lekkere koffie

Koffiebonen zijn er in alle soorten, branding en smaken. Bonen van verschillende oorsprong hebben een andere smaak. In deze blog geven we je graag wat tips om de lekkerste koffiebonen te vinden voor de lekkerste koffie. Om alvast de grootste tip weg te geven: proeven, proeven en nog eens proeven. Een groot deel is afhankelijk van je eigen smaak. Veel proeven en daarin jouw eigen smaak en voorkeuren ontdekken.

Kies de branding die bij jou past

Het is heel belangrijk dat de koffiebonen op een goede manier worden gebrand. Vaak worden koffiebonen van een mindere kwaliteit lang en op een hoge temperatuur gebrand. Hier gaat veel van de smaak verloren en ontstaat ook een bittere smaak. Betere koffiebonen worden vaak lichter of mild gebrand. Juist om de smaken te behouden. De koffiebonen van Kofjebean worden volgens de slow-roast methode gebrand. Langzaam en op een lage temperatuur. Juist zo blijven de smaken behouden.

Verse bonen maken het verschil

Koffiebonen zijn een versproduct en verliezen indien ze niet goed worden bewaard hun smaak! Daarom worden koffiebonen na het branden luchtdicht verpakt in een verpakking waar geen licht bij kan komen. Na het openen van de verpakking hoef je de koffiebonen heus niet direct allemaal op te maken. Maar ook daar zul je merken dat de koffiebonen hun smaak het best behouden als je ze luchtdicht, koel en donker bewaard.

Instellingen van je koffiemachine

Het is natuurlijk erg afhankelijk van je koffieapparaat maar op de meeste apparaten kun je toch wel een paar zaken aanpassen die meehelpen om de perfecte kop koffie te zetten. De temperatuur van het water en de maalgraad zijn vaak aanpasbaar. Soms ook de waterdruk. Voor de maalgraad kun je vaak aanhouden dat een fijne maalgraad voor veel smaak zorgt en een grovere maalgraad voor minder bitterheid in de koffie.

Kijk ook goed naar de prijs van de koffiebonen

Duur is niet altijd goed en goedkoop is niet altijd slecht…. Maar geeft het wel een idee. Vaak zijn de goedkoopste koffiebonen niet van de beste kwaliteit, geven niet zoveel smaak en zijn dan ook vaak donker gebrand om dit te verdoezelen. Goede koffiebonen zijn vaak iets duurder, maar ook hun geld waard! Want goede koffie is goud waard :-).

…maar je persoonlijke smaak is waar het om gaat!

Uiteindelijk bepaal jijzelf welke koffiebonen voor jou de lekkerste koffie geven. Wat jij lekker vindt, hoeft bij iemand anders totaal niet in de smaak te vallen. Daarom kun je de vraag welke koffiebonen voor jou de lekkerste koffie opleveren misschien nog wel het best beantwoorden met: Proef veel verschillende soorten koffiebonen. Koop bijvoorbeeld een proefverpakking van verschillende koffiebonen en zoek jouw eigen smaak!

Het ‘Proef alle koffiebonen’-pakket bevat 4 kleine verpakkingen van verschillende koffiebonen. Ideaal om te proberen!